Trágya kezelése


Versenyképes lett a szerves trágya a műtrágyával szemben | AGROKÉP

Az állattartó telepeken keletkező istállótrágya eltávolítása és megfelelő módon való gazdaságos kezelése minden gazdálkodó számára kulcsfontosságú. A trágyafolyosók gyakori tisztítása nagymértékben meghatározza és javítja a tehenek komfortérzetét és az istálló higiéniát. Ma, amikor különböző környezetbarát megoldások kerülnek előtérbe a termelésben, és a természet- és környezetvédelemben egyre szigorúbb szabályozásokat alkalmaznak, akkor nem hagyható figyelmen kívül a környezetet minél kevésbé károsító istállótrágya megfelelő kezelése és tárolása.

Az istállók tisztítását és a nagy mennyiségű trágya eltávolítását mindenképpen racionalizálni szükséges: a telepeknek meg kell oldani a rendszeres, akár automatikus trágya eltávolítást szakszerű trágyatárolással és kezeléssel kombinálva a trágya kezelése szabályoknak megfelelően. Számos, a trágyakezeléssel kapcsolatos kutatás rávilágít arra, hogy a megfelelő trágyatisztításnak pozitív hatása van a tehenek egészségére, a munkaszervezésre és a telep működtetési költségeire.

izomfájdalom a térdízületekben

Az alom anyaga és mennyisége meghatározza a trágya tisztításának, összegyűjtésének és továbbításának módját. A kötetlen tartásmód komfortjának megállapításához az állatok fekvési idejének mérése egy hasznos módszer. A tehenek jobban szeretik a jól bealmozott, puha és száraz helyeket, ahol több időt is töltenek fekve.

Szerves trágya a trágyakezelés gondjai nélkül | Talajreform

A lábbetegségekben, sántaságban szenvedő állatok hajlamosak több időt állva tölteni az állásokban. Sánta tehenek esetében a fekvés és kérődzés időtartama lecsökken.

A trágyázásról Garden Life Elgondolkodtatásul: ha egy élelmet nem kapó kanári lebukik az ülőrúdjáról, azon nem csodálkoznánk.

Azok a tehenek, amelyek kevesebbet fekszenek a kényelmetlen állásokban, valószínűleg több időt töltenek a beton trágya kezelése folyosókon. A tanulmányok szerint az ilyen állatok magatartásbeli és fiziológiai stressz-válaszokat mutatnak, melyek a legnagyobb valószínűséggel kedvezőtlenül befolyásolják egészségi állapotukat és tejtermelésüket.

Miből áll az istállótrágya?

Ezért nagyon fontos odafigyelni ezekre és a trágyautak rendszeres trágya kezelése. Ha a trágyafolyosókat nem takarítják rendszeresen naponta többször — és hagyományos fejőházak esetében nem csak fejési időben - fennáll a veszélye annak, hogy a tehenek tőgy- és lábfertőzéseket kapnak. A gyakori trágyakihúzás előnyei A gyakori és hatékony trágyaeltávolítás elengedhetetlen a tehenek tisztán tartása érdekében.

térdízületi betegség aki gyógyul

A tiszta tehenek kevésbé fogékonyak a tőgygyulladásra és a tőgyelőkészítési folyamat is kevesebb trágya kezelése vesz igénybe náluk a fejőházban. A tejtermelő telepeken a trágya eltávolításának leggyakoribb módja még mindig a munkaigényes traktoros trágyakitolás, de egyre elfogadottabb és elterjedtebb az automatizált trágyakezelés.

A Kft.

Több tanulmány is rámutat arra, hogy az automatizált trágyagyűjtéshez társítható teljes költségszint és körömvirág krém izületi gyulladásra gyakran alacsonyabb, mint a napi traktoros trágyakitolás. A kutatás szerint a traktoros tisztítást a termelők a kezdeti költségek csökkentése érdekében választották, ám a traktoros kihúzás megnövekedett munka- és munkaszervezési igénye csökkentette a munka hatékonyságát.

A trágyakihúzó lapátok működtetésének gyakorisága és a tehén higiéniai állapota olyan más tényezőkkel is összefügg, mint a fekvés és állás aránya, a tejhozam és tehén bokszok tisztasága.

a térd artrózisa ez

A szilárd betonpadozat gyakori tisztítása jelentős mértékben javítja a tehenek higiéniai állapotát, amelyre szintén rendkívül rossz hatással van, ha hosszú időt töltenek fekve és az állások nem tiszták.

Az istállófolyosók gyakori tisztítása egyértelműen javítja a tehénkomfortot és higiéniát. Kiemelt fontosságot kap az állatok és a tőgy tisztasága a VMS fejőrobotokat használó telepeken.

közös állatorvosi kenőcs

Itt a rendszeres trágyaeltávolítás elengedhetetlen a trágyautak és bokszok tisztán tartásához. Ez bizonyítottan hozzájárul a trágya kezelése fejési teljesítményhez, hiszen a tőgy tisztítása rövidebb időt vesz igénybe a fejőkelyhek felrakása előtt.

BIOMASS szervestrágya granulátum – Gyepkezelés, kert karbantartás, kertépítés - Pázsitcentrum

A tiszta istállókörnyezet elengedhetetlen feltétele a minőségi tejtermelésnek, az egészséges és szennyeződésmentes tejnek. Trágyakihúzók Automatikus istállótisztítás ComfortControl trágyavezérlővel Az istállótrágya rendszeres eltávolítása a tartástechnológia és az állategészség egyik meghatározó eleme. A DeLaval többféle megoldást kínál a különböző méretű istállókhoz, legyen szó akár hígtrágya, akár szilárd istállótrágya eltávolításáról.

A DeLaval hidraulikus, drótköteles vagy láncos trágyakihúzó rendszerei teljesen automatizálhatók az új színes érintőképernyővel ellátott ComfortControl trágyavezérlő segítségével. A DeLaval ComfortControl vezérlő könnyen telepíthető, kezelése egyszerű.

A kijelzőn leolvasható a kihúzólapát pozíciója és a tisztítási idők, melyek beállítása rendkívül egyszerű a jól érthető kijelző táblában. Egyedülálló és szabadalmaztatott funkció az adaptív üzemmód, azaz betanulás, mikor beüzemelés után a rendszer elemzi a folyosókon található trágyamennyiséget és a takarítások számát ahhoz igazítva határozza meg.

Adatbiztonság

Így nem szükséges megadni a lehúzási időket, a rendszer önállóan kezelheti azt. Vezérli a trágyakihúzó lapátok automatikus indítását és leállítását, valamint azok működését, összehangolva és szinkronizálva a keresztcsatornák vagy trágyaszivattyúk működésével.

A beépített tehénvédelmi rendszer észleli a trágyaúton fekvő állatokat és akadályokat.

térdízület kezelésének boncolása

DeLaval távoli eléréssel, interneten keresztül ellenőrizhető a trágyakezelési rendszer, akár mobil telefonról is. Az istálló méreteitől függően a kihúzólapátokat be lehet állítani akár napi tisztításra is a telep igényeinek megfelelő időpontokban. Télen fagyvédelmi üzemmódban is működtethető a rendszer.

fájdalomcsillapító csípőfájdalmakra

Drótköteles és láncos trágyakihúzók esetében beállítható az ún. A kezelő választhat az automata és a kézi üzemmód közül, de akár egyetlen tisztítási ciklust is indíthat szükség esetén. A ComfortControl vezérlőnek köszönhetően többé nem okozhat gondot a trágyafolyosók gyakori tisztítása.