Tartós könyökfájdalom. Teniszkönyök, golfkönyök – Bujtosi Klinika


Facebook megosztás Twitter megosztás Elküldöm emailben Debrecen - SMS-nyak és egérváll text-neck, mouse-shoulder — ezek az elsőre mókásnak hangzó kifejezések valójában olyan technológiai betegségek, amelyek a mobiltelefon és a számítógép használatából eredően nyak- és vállfájdalmakra utalnak.

A könyökcsúcs gyulladása (Bursitis olecrani)

A fentieken kívül ide sorolható még egy már régóta meglévő klasszikus kórkép, a teniszkönyök tennis-elbow is. Végül is mindhárom elnevezés olyan foglalkozási túlerőltetési betegségekre utal, amelyek a nem megszakított számítógép és monitor használat következtében alakulhatnak ki — ismertette a szakember, hangsúlyozva: a teniszkönyök akkor jelentkezik, amikor valamilyen eszközt megszorítunk, vagy tartósan fogunk.

Káros a tartós görnyedés A teniszkönyök jelentkezhet akkor is, amikor a számítógép egerét hosszú ideig úgy használjuk, hogy a csukló nincs megfelelően alátámasztva, és az alkar külső oldalán lévő, csuklót emelve tartó izmok tartósan megfeszült helyzetbe kényszerülnek.

A kezeletlen teniszkönyök a könyök­ízületi mozgásbeszűkülés leggyakoribb oka.

tartós könyökfájdalom csípőízületek kezelése 2 fokkal

Hunya Zsolt elmondta, az egérváll — hasonlóan az előzőekhez — a számítógép nem megfelelően elhelyezett egerének mozgatása révén kialakuló krónikus vállfájdalom. A tünete a váll külső, illetve néha a hátsó felszínét is érintő fájdalom, melyet a kar vízszintesen történő emelése provokál, de krónikus esetben nyugalomban, sőt akár éjszaka is jelentkezik.

Az egérváll tartós tartós könyökfájdalom vállízületi mozgásbeszűkülés és másodlagosan nyaki fájdalmak okozója lehet. Az SMS-nyak a fentiekkel szemben a mobiltelefonok és más mobileszközök tablet, e-olvasók tartós könyökfájdalom kapcsolódik, amikor ezeket lehajtott fejjel tartósan nézi valaki.

tartós könyökfájdalom gyógyszerek a térd ízületi gyulladásokra

Ennek a tartós előrehajlásnak lehet következménye a nyaki merevség, nyaki, felső háti, illetve válltáji fájdalom, krónikus fejfájás és előrehaladott esetekben előrehajlott tartás, karokba lesugárzó fájdalom, zsibbadás is jelentkezhet, valamint a nyaki gerinc kóros görbületeihez, korai kopásához, nyaki porckorongsérvhez vezethet.

Az SMS-nyak mindenkinél kialakulhat, aki sokat használja tartós könyökfájdalom mobiltelefonját, tabletjét — mondta Hunya Zsolt. Amennyiben a tünetek kialakultak, a legtöbb esetben a fizioterápia különböző formái képezik a kezelés alapkövét.

tartós könyökfájdalom a clavicularis ízületi gyulladás

Ezek közül kiemelendő a célzott egyéni gyógytorna, mely a nyaki panaszok esetén a nyak különböző irányú nyújtó gyakorlatait, a váll esetében a mozgástartomány fenntartó és fokozó tornát, a könyöknél pedig szintén a nyújtó gyakorlatokat jelenti. Időben tegyünk ellene!

Ezért van az, hogy orvosok gyakran találkoznak olyan esetekkel, amikor a betegség utóhatásai tartós fájdalomhoz, sőt, mozgásszervi tünetekhez vezetnek. Az okok azonban eltérőek lehetnek, így alapos nyomozásra van szükség. A rendelőbe egyre gyakrabban érkeznek különböző mozgás- és belsőszervi panaszokkal, továbbá nem ritkák a covid utáni légzési nehézséggel és pánikbetegséggel küzdők sem. Van, hogy a probléma hátterében a fertőzés szövődményeként kialakuló hegesedések állnak, de előfordul, hogy közvetlenül egyes idegek válnak érintetté.

Hunya Zsolt hangsúlyozta, hogy mindhárom betegség esetében legfontosabb a megelőzés. Ha ez nem megoldható, érdemes a telefont szemmagasságba emelve kezelni, vagy ha mégis előrehajtott fejjel, lefele tekintünk a készülékre, akkor ezt a pozíciót igyekezzünk gyakran megszakítani, fejünket, nyakunkat átmozgatni.

A könyök sérülései

A számítógéphasználat kapcsán kialakult váll- és könyökfájdalmak megelőzése a digitális munkakörnyezet ergonómiájának megfelelő kialakításáról szól. A tartós munkavégzéshez a napjainkban népszerű laptopok és billentyűzettel kapcsolt tabletek helyett a jól beállított PC-k a megfelelőek — fogalmazott, hozzátéve, mindenfajta sport, mely a nyak, váll és könyök mobilitását fokozza, és izmait erősíti, segíthet.

tartós könyökfájdalom fájdalom a bal csípőízületben ha ferde

Az úszás rendkívül jó hatású ezen betegségek megelőzésében is. A rendszeres sportolás azonban mit sem ér a fenti tevékenységek nyújtógyakorlatokkal történő időnkénti megszakítása nélkül. VK Mire figyeljünk?

 1. Éles fájdalom és ropogás a térdízületben
 2. A golfkönyök kialakulásánál a veszélyeztetett sportolók főleg a következő körből kerülnek ki golfozók, kézilabdázók, nehézatléták diszkoszvetők, gerelyhajítók, tornászok, falmászók.
 3. Actimove könyöktámasz S - Pláza Patika Webshop
 4. Rémálom vagy valóság? A könyökízület gyulladása - Termál Online
 5. Bajt jelezhet a fájó könyök | Házipatika
 6. Fájó fájó vállízület
 7. Enthesopathiak inhüvelygyulladás | TritonLife

Állítsuk be a szék és az asztal magasságát úgy, hogy monitor teteje legyen a szemmel egy magasságban, vagy valamivel az alatt a képernyő közepét nézve a vízszintesnél 20°-kal lejjebb nézzünk és cm távolságban a szemünktől. A monitor pontosan előttünk legyen középen, azaz folyamatosan lehessen dolgozni a fej és a törzs elfordítása nélkül.

Ötrétegű cső fitting: villámgyors és tartós vízvezeték szerelés S-Press PLUS idomokkal

Az alkar munka közben vízszintes, a felkar függőleges legyen, a kéz az alkarral egy vonalba essen! A csukló legyen alátámasztva!

tartós könyökfájdalom porc kötőszövet szerkezete

A hát függőleges, a háttámla a derék-hát átmenetnél legyen megtámasztva! A comb vízszintesen, a lábszár közel függőlegesen helyezkedjen el! A talp legyen alátámasztva!

 • A térdízület kezelésének ízületi gyulladás típusai
 • A teniszkönyök és a golfkönyök úgynevezett túlhasználati betegségek, amelyek az alkar és a csukló túlerőltetett, esetenként helytelenül végzett mozgásából alakulnak ki.
 • Remegés és fájó ízületek
 • Golf- vagy teniszkönyök? A pihentetés nem elég!
 • Talán a legnagyobb kihívást napjainkban is a locsolás jelenti.

Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!