Hajnali zsibbadás


Nagy Ildikó Létrehozva: Ezek a tünetek akár alagút szindrómára is utalhatnak, ami ugyan gyakori probléma, de mégsem feltétlenül könnyű beazonosítani.

Hajnali szél

A diagnosztizálás és a kezelés lehetőségeiről dr. Nagy Ildikóa Neurológiai Központ szakorvosa beszélt. A beszűkült alagút okozza a tüneteket Az alagút szindróma megnevezésben az alagút gyakorlatilag egy szűk anatómiai rés, amely csatornául szolgál az ereknek és idegeknek is.

hajnali zsibbadás

Ha ebben az alagútban, csatornában gyulladás alakul ki, amely vizenyővel jár, esetleg kötőszövet-felszaporodás lép fel, illetve folyamatos terhelésre szalagmegvastagodás jelentkezik, mindezek a csatorna átmérő csökkenését fogják eredményezni.

Ebben a beszűkült alagútban aztán egyre inkább hajnali zsibbadás alá kerülnek az idegek, ami előbb-utóbb panaszokhoz vezet.

hajnali zsibbadás

A tünetek kezdetben enyhék és csak bizonyos időpontokban, főként hajnalban és éjszaka jelentkeznek, vagy bizonyos mozdulatoknál -pl. Többek között ezért is fontos a korai diagnosztizálás, mert minél korábbi szakaszban fedezik fel a betegséget, annál nagyobb az esély, hogy a panaszok visszafordíthatóak legyenek.

Bőrproblémákat, akár szívtáji fájdalmakat is okozhat a hideg

Legtöbb esetben az alagút szindrómák ún. Más esetekben viszont bizonyos betegségek mint rizikófaktorok fennállnak. Ilyen lehet például az elhízás, a terhesség, a cukorbetegség, a myxoedema, a rheumatoid arthritis, a köszvény.

Az első feladat a kivizsgálás Alagutak, vagyis anatómiai csatornák több testrésznél is vannak, de leggyakrabban a karokon a csuklóízületnél és a könyöknél alakul ki a kéztő- és könyökalagút szindróma. Mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni, ha kezdetben főként éjszaka, a tenyéri oldalon az ujjak, esetleg az alkar fájni kezd, az ujjak zsibbadni.

Kézfejek, alkarok zsibbadása

Az így megszülető eredmények alapján már el lehet indítani az eszközös kivizsgálást. Több eszközünk is van arra, hogy pontosan megállapítsuk, valóban alagút szindrómáról van-e szó, és ha igen, milyen mértékű az idegkárosodás, milyen magasságban van.

A pontos okot csak idegultrahanggal lehet megállapítani, ez mutatja meg az alagútban lévő viszonyokat — hangsúlyozza dr. Nagy Ildikó, a Neurológiai Központ neurológusa, neurofiziológus. Az eljárás során hajnali zsibbadás bőrön keresztül elektromos árammal ingereljük az idegeket és a kapott válasz számítógépes elemzéséből születik az eredmény.

hajnali zsibbadás

Az EMG, vagyis az elektromiográfia ezzel szemben nem alkalmaz elektromos ingerlést, hanem az izomba helyezett vékony tűelektródák bevezetése után gyogyszer köszvényre, hogyan működnek az izmok nyugalomban és akaratlagos mozgatás során. Gyakran mindkettő szükséges a diagnózis felállításához, a neurográfiát ENG követő miográfia EMG szükségességéről a vizsgálatot végző orvos dönt.

hajnali zsibbadás

Már csak ezért is szükséges mindenekelőtt a neurológiai vizsgálat. Hogyan kezelhető az alagút szindróma? Ha a neurológiai kivizsgálás eredményeként hajnali zsibbadás az alagút szindróma diagnózisa, ezzel már el lehet indulni a kezelés irányába.

Hipoglikémia - alacsony vércukorszint

A kiváltó ok általában az alagútban képződő téraránytalanság, amely lehet gyulladás, de az ideg nyomása áll a háttérben. Enyhe esetekben a csukló rögzítése a legfontosabb, éjszakai csuklósín viseléssel.

hajnali zsibbadás

Szükséges az olyan mozdulatoknak és helyzeteknek a kerülése, amelyekben az ideg további nyomás alá kerül. Ilyen lehet például a könyöklés vagy behajlított csuklóval végzett tevékenység. Bizonyos segédeszközök is hasznosak lehetnek, például a kipárnázott egérpad.

hajnali zsibbadás

Alagút szindrómánál a szájon át szedett gyógyszerek általában nem hatásosak, kivéve, ha ízületi gyulladás is fennáll, de ez nem gyakori, főleg fájdalommal társuló esetekben ajánlott. A lokális szteroidok is csak átmeneti hatásúak, és hosszútávon a helyi mellékhatások miatt nem ajánlottak.

A könyökalagútnál elsősorban a kímélet, a kar nyújtva tartása segíthet enyhébb esetekben, utána érdemes ideg ultrahangot végezni, és ha szükséges, végső megoldás a műtét, főként kéztő alagút szindrómánál.

Forrás: Neurológiai Központ www.