Fertőző bursitis


Soltész Annamária, általános orvos A bursák nyáktömlők a csontos kiemelkedéseket fedik, azok kipárnázására szolgának.

Lépjen kapcsolatba velünk A fertőző bursitis IBD, gumborói betegség a baromfiállományokat világszerte megbetegítő vírusos betegség. Az állományok fertőző bursitis biztonságos, hatásos és hosszantartó védettség révén történő javítása csökkenti e betegség kockázatát és növeli az állományok teljesítményét.

Az IBD a fiatal csirkék betegsége. A vírus az éretlen B-lymphocytákat fertőzi meg és immunszuppressziót okoz, ami másodlagos fertőzésekhez vezet a betegségből felgyógyuló madarakban.

A betegség világszerte jelen van a baromfiiparban.

fertőző bursitis

Kóroktan: A betegség kórokozója egy birnavírus fertőző bursitis vírus, IBDVamely legkönnyebben a Fabricius-féle bursából, de más szervekből is izolálható. A vírus a bélsárral ürül, nagyon ellenálló, és nehezen irtható ki a baromfitelepekről. Az 1-es szerotípusba tartozó vírusok okoznak betegséget csirkékben, a 2-es szerotípus apatogén, de betegség okozása nélkül képes replikálódni csirkékben és pulykákban.

A bursitis fő tünetei

Megfigyeltek a természetes úton attenuálódott vírusoktól a nagyon virulens vv vírusokig terjedő virulenciájú törzseket. Klinikai megjelenési forma: Az életkortól, a fajtától, a vírus virulenciájától és a maternális ellenanyagok jelenlététől függnek. Lappangási idő: 3—4 nap. Klinikai forma: A csirkék 3—6 hetes életkorban a legfogékonyabbak a klinikai megbetegedés iránt, amikor az éretlen B-sejtek betelepednek a bursába, és amikorra a maternális immunitás már megszűnt.

Fertőző bursitis (Gumboro betegség)

Szubklinikai forma: 3 hetes kor előtt nagy gazdasági veszteség alakul ki az immunszuppresszió miatt, a humorális B-sejtes immunválasz károsodik a legsúlyosabban. A korai IBDV fertőzés következtében kialakult immunszuppresszió miatt a csirkék nem reagálnak megfelelően a vakcinázásra és hajlamossá válnak a normál körülmények között nem patogén vírusok és baktériumok okozta fertőzésekre.

fertőző bursitis

Klinikai tünetek: Levertség, súlyos elesettség, mozgáskoordinációs zavar, vízszerű hasmenés, kiszáradás, fertőző bursitis kloaka körüli tollazat bélsárszennyezettsége, kloakacsipkedés és a kloaka gyulladása. A tojóvonalakban jellemzően magasabb az elhullási arány, mint a brojlercsirkékben.

Fertőző bursitis Infectiosis bursitis gallinarum - egy vírusos betegség csirkék és pulykák, főleg a hetes korban, amelyet az jellemez, gyulladás a bursa Fabricii, ízületek és a belek. Történelmi háttér. Ez az első alkalom a betegség rögzített ban a kerületi gumboroi USA. Leírta tábortűz Umint Gumboro betegség.

Kórbonctani elváltozások: A kloakális bursa megnagyobbodhat, felszínét sárgás váladék fedi. Néha vérzések figyelhetők meg a savós- és a nyálkahártyák felületén.

fertőző burzitisz (gumborói betegség, burzitisz, bursitis)

A bursa sorvadása, amely a B-lymphocyták számának megfogyásával jár, a fertőződés után körülbelül 7—10 nappal következik be. Az immunszuppresszió közvetlenül a B-lymphocyták elvesztésével függ össze.

Calcific Bursitis, Causes, Signs and Symptoms, Diagnosis and Treatment.

A vvIBDV törzsek hasonló bursa-elváltozásokat okoznak, emellett a mell- és a lábizmok pangásos és vérzéses elváltozásai is előfordulhatnak. Az IBDV fertőzésekből felgyógyult csirkék bursája kicsi és sorvadt a bursatüszők pusztulása és regenerációjának hiánya következtében.

Tojóállományok védelme a fertõzõ betegségek ellen

A kloakális bursa makroszkópos és mikroszkópos elváltozásokra történő értékelése, majd a bursa mikroszkópos elemzése a tüszők lymphocyta-depléciójának vizsgálatára. A vírus izolálható 8—11 napos, ellenanyagmentes csirkeembriókban vagy csirkeembrió-fibroblaszt sejttenyészetekben, de ez gyakran nem szükséges. A betegségből felgyógyult csirkékben az IBDV-vel szembeni ellenanyagok szerológiai vizsgálatokkal kimutathatók.

Az IBDV ellenanyagok csibékben való jelenléte nem mindig a fertőzöttség jele, mivel a legtöbb fiatal csibe maternális ellenanyagokkal rendelkezik.

fertőző bursitis

Gyógykezelés nincs. Csirkeembrió- vagy sejttenyészet-eredetű és eltérő alacsony patogenitású élő vakcinák adhatók szembe cseppentéssel, az ivóvízben vagy szubkután 1—21 napos korban.

A nyáktömlő gyulladás fajtái

E vakcinák replikációját és így az immunválaszt megváltoztathatja a maternális ellenanyagok jelenléte, noha a virulensebb vakcinatörzsek képesek áttörni a maternális ellenanyagok magasabb szintjeit is.

Az ellenanyagokhoz kötött attenuált élővírusokat alkalmazó vakcinák immunkomplex vakcinák szintén rendelkezésre állnak in ovo vagy a kelést követő használatra.

fertőző bursitis

A maternális ellenanyagok magas szintjei képesek minimálisra csökkenteni a korai fertőzést, az azt követő immunszuppressziót vagy mindkettő. A tenyészállományokat a nevelési időszakban egyszer vagy többször vakcinázni kell, először egy élővírusos vakcinával, majd közvetlenül a tojásrakás megkezdése előtt ismét egy olajos adjuváns tartalmazó inaktivált vakcinával.

fertőző bursitis

Csirkeembrió- bursa- és sejttenyészet-eredetű inaktivált vakcinák állnak fertőző bursitis. Az inaktivált vakcinák magasabb szintű, egységesebb és tartósabb ellenanyagszinteket váltanak ki, mint az élő vakcinák. A tenyészállományok immunállapotát időnként ellenőrizni kell egy kvantitatív szerológiai teszttel, például vírussemlegesítési vagy ELISA próbával.

Mi a bursitis, az ízületi gyulladás okai, a burzitisz kezelésének módja

A fertőző bursitis IBD által a baromfiágazatnak okozott gazdasági veszteséget az e betegséggel összefüggő károk összetett természete miatt nehéz megbecsülni. A közvetlen veszteségek mellett az IBDV fertőzés kiváltotta immunhiány csirkékben kaput nyit más vírusos, baktériumos és parazitás betegségek előtt, melyek a megemelkedett megbetegedési, elhullási és kobzási arány következtében súlyos közvetett veszteségek forrásai.

  • Géntechnológiai Hatósági Nyilvántartás
  • A térd artrózisának kezelése és gyógyszerei
  • Bursitis | dr. Sütő Gábor
  • Fájdalom a lábak ízületeiben klinika

Az IBD vírusok emellett ellenállnak számos fertőtlenítőszernek és környezeti tényezőnek. Ha egy fertőző bursitis egyszer befertőződik az IBDV-vel, a vírusok jelen maradnak a telepen, és a betegség hajlamos ismét jelentkezni a következő állományokban.

fertőző bursitis

Egy hatékony IBDV megelőzési és védekezési programnak egy hatásos betegségfigyelési stratégiát is magában kell foglalnia. Az IBDV-vel fertőzött gazdaságokban: magasabb IBDV ellenanyagtiterek voltak, rosszabb volt a takarmányértékesítés, magasabb volt az elhullási arány, több volt a bursasorvadás, magasabb volt a kobzási arány, és kisebb volt a hústermelés, mint az IBDV fertőzöttség nélküli telepeken.

A kimutatható IBDV fertőzöttség nélküli telepeken kedvezőbbek voltak a gazdasági paraméterek, többek között jobb volt a takarmányértékesítési arány FCRalacsonyabb volt az elhullás és kisebb volt a kobzási arány. Zachar 1.

  • Vírus – Wikipédia
  • A kéz ízületi betegsége
  • Nyáktömlőgyulladás 5 oka, 5 fajtája, 10 tünete és 5 kezelési módja
  • A kéz vállízületei fájnak

Megnagyobbodott Fabricius-féle bursa.