Csontritkulásos érzéstelenítők, Csontritkulás (osteoporosis)


Mi ez a beavatkozás?

Aki kezeli a térd csontritkulást

Az epidurális érzéstelenítés a gerincközeli érzéstelenítések egy fajtája, amely során az úgynevezett epidurális térbe a gerincet burkoló kemény agyhártya körüli keskeny térbe egy behelyezett kanülön keresztül folyamatos vagy többszöri gyógyszerbeadás történik. Ennek hatására körülbelül perc múlva az alsó testfélen érzéskiesés alakul ki.

Az epidurális érzéstelenítést gyakran tévesztik össze a gerincközeli érzéstelenítések másik fajtájával, az úgynevezett spinális érzéstelenítéssel, amelynél egyszeri gyógyszerbeadást követően nagyjából órán keresztül érzés- és mozgáskiesés alakul ki.

A spinális érzéstelenítésnél kanülbehelyezés nem történik. Mikor van szükség rá? Epidurális érzéstelenítést fájdalomcsillapítás céljából alkalmaznak alsó végtagi, hasi, valamint mellkasi fájdalmak például vajúdás és hasnyálmirigy-gyulladásilletve műtétek esetén.

Akkor is alkalmazzák a módszert, ha olyan csontritkulásos érzéstelenítők érzéstelenítők, óránál hosszabb műtétekről van szó, ahol a spinális érzéstelenítés a műtét hossza miatt nem elegendő, az altatást pedig szeretnék elkerülni. Ilyenkor lehetőség van epidurális kanülön keresztül végzett műtéti érzéstelenítésre.

Kenőcs érzéstelenítő ízületek

Hogyan vállízület sérülés kezelése a beavatkozást? Az epidurális érzéstelenítést elő kell készíteni.

Ennek során biztosítják a vénát, majd infúzió formájában folyadékpótlást történik, illetve felhelyezik a rutin monitorizálási eszközöket, így a vérnyomásmérőt, az EKG-t, valamint a vér oxigénszintjét mérő pulzoximétert.

Ezt követően a beteget felültetik, majd fertőtlenítőszerrel lemossák a hátát. Ha ez megvan, akkor helyi érzéstelenítő gyógyszert adnak a bőre alá.

Jótanácsok, fogászati kezelés előtt, alatt és után

A folyamat következő lépéseként a csigolyanyúlványok között elhaladva egy tűvel megkeresik az úgynevezett epidurális teret, ahova egy vékony műanyag kanült vezetnek be. A kanül bőrön kívül eső részét kötszerrel rögzítik a beteg hátára, a gyógyszeradagoló részt pedig a vállon rögzítik.

csontritkulásos érzéstelenítők csípőízület coxarthrosis fizioterápiás kezelése

A beteg nyugodtan ráfeküdhet a kanülre. A húgyhólyag beidegzésének blokkolása miatt az érzéstelenítés azt is blokkolja a spontán vizeletürítés sikertelen lehet, így epidurális érzéstelenítés esetén hólyagkatéter behelyezése szükséges.

Műtétet megelőző laborvizsgálatok

Ha vége a műtétnek, az epidurális kanül eltávolítása egyetlen mozdulattal történik. Mennyi időt vesz igénybe? Ha az eset problémamentes, akkor az epidurális érzéstelenítés az előkészítéssel együtt körülbelül 25 perces folyamat.

  1. Hogyan lehet elveszíteni a hasi zsírt
  2. Közös injekció után súlyos fájdalom

Milyen szakorvos végzi? Az epidurális érzéstelenítésről aneszteziológus szakorvos gondoskodik. Hogyan kell készülni rá? Az epidurális érzéstelenítés a beteg részéről nem igényel különösebb előkészítést. Ennek ellenére jó éhgyomorra érkezni, ugyanis az epidurális érzéstelenítés sikertelensége esetén alternatívát jelenthet az altatás, így az arra vonatkozó előkészületek itt is irányadóak.

Emiatt van szükség a kivehető műfogsorilletve nyelvpiercing eltávolítására is. Mire kell figyelni utána?

csontritkulásos érzéstelenítők pajzsmirigy fáj az ízületek

Az a gyenge ízületek fájnak érzéstelenítésnél a beteg lábaiban érzéskiesés jelentkezhet, illetve gyengülhet a mozgatófunkció. Ebből adódóan előfordulhat, hogy miközben biztonságosnak érzi a felállást, az érző- vagy a mozgatófunkció nem tökéletes. Emiatt az epidurális érzéstelenítés után csak segítséggel szabad felállni, valamint biztosítani kell az ágyra visszaülés lehetőségét. Az epidurális érzéstelenítés után enyhe gyulladás alakulhat ki csontritkulásos érzéstelenítők kanül helye körül.

OTSZ Online - Az epiduralis érzéstelenítés helyzete ben

Ha ez nap alatt nem múlik el, akkor mindenképp szükséges konzultálni egy csontritkulásos érzéstelenítők. Jár vele fájdalom?

A kanül behelyezése előtt a bőr alá adott helyi érzéstelenítő beadása kis szúrással, csípő, feszítő érzéssel jár. Fiatal, egészséges gerincoszlopú betegeknél ezt követően enyhe feszítő érzésen túl érdemi fájdalommal nem kell számolni. Idősebbeknél, akiknél a csigolyák meszesedése, összecsúszása már kialakulhat, a csigolyaközti rések megtalálása nehézségekbe ütközhet.

  • Okozhat-e csontritkulást az érzéstelenítés?
  • Kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi tájékoztatót, hogy a műtétet követő napok probléma és fájdalommentesen teljenek.

A többszöri szúrási próbálkozás óhatatlanul több fájdalmat eredményezhet. A gyógyszer beadása fájdalommal nem jár, csak a kanül helyénél fordulhat elő hidegérzet. A kanül eltávolítása során pillanatnyi, enyhe villanásérzet jelentkezhet az alsó végtagokban.

Ennek oka, hogy a kanül a mellette futó idegrostokhoz érve ingerelheti csontritkulásos érzéstelenítők. Kinél nem végezhető?

csontritkulásos érzéstelenítők csiszolás a térdízület fájdalmáért

Vérzékeny betegeknél, koponyaűri nyomásfokozódásnál, valamint a szúrási pontot érintő bőrfertőzések esetén ellenjavallt a gerincközeli érzéstelenítés. Milyen szövődményei lehetnek? Az epidurális érzéstelenítés természetes velejárója, hogy az érzéskiesés területén az erek kitágulnak, ami vérnyomásesést eredményezhet.

csontritkulásos érzéstelenítők gyakorlatok a könyökízület fájdalmához

Az ezzel járó leggyakoribb panasz a hányinger és a hányás. Az ereket összehúzó gyógyszerek, valamint folyadékpótlás hatására a vérnyomás gyorsan rendezhető, a vele járó panaszok hamar megszűnnek.

APATITDENT FOGÁSZAT

Az esetleges szövődmények között megemlítendők a ritkán kialakuló gerincvelő- illetve idegrostsérülések, amelyek a későbbiekben elhúzódó érzés- és mozgászavart, illetve inkontinenciaproblémákat eredményezhetnek.

Az érzéstelenítést követően a szúrási pont magasságában kialakulhat hátfájdalom. Kapcsolódó cikkek.