Bokaszalag rögzítő


Szerző: Szimpatika Ha hirtelen rossz irányú erőbehatás éri bokánkat, lábfejünket, akkor következik be az a fájdalmas állapot, amiről elsőre képtelenség eldönteni, milyen jellegű és súlyosságú sérülésről van szó.

bokaszalag rögzítő

Ilyenkor azonnal nyilalló fájdalom jelentkezik, sok esetben a sérült nem is tud lábra állni. Minden esetben forduljunk orvoshoz, hiszen a megfelelő eszközök nélkül lehetetlen megállapítani, mekkora a baj és milyen kezelés szükséges!

Rándulás, szalagszakadás Ha csak rándulásról van szó, az ízületi tok és a szalagok csupán megnyúlnak meghúzódnakde nem szakadnak el. Ez a bokasérülés legenyhébb esete, duzzanattal és kék foltok kialakulásával jár, hiszen a szalagok és az ízületi tok ekkor is sérülnek, ebben az esetben az elsődleges a láb polcolása, illetve jegelése, hogy a duzzanat csökkenjen, illetve gyógyszertárban recept nélkül is kapható kenőcsökkel helyi kezelést is alkalmazhatunk.

Mit jelent a bokaficam? A bokánk normál esetben rugalmasan, de a bokaszalagok által korlátozott mértékben tud mozogni. Nem várt külső erő hatására, vagy ha gödörbe lépünk, lecsúszik a lábfejünk a lépcsőről, és a bokaízület elmozdulása meghaladja a normális mozgástartományta bokaszalagok sérülhetnek.

Rugalmas pólyával rögzítsük a bokát, ez segít a duzzanat leapasztásában és a helyén tartani a sérült testrészt. Ügyeljünk arra, hogy bokaszalag rögzítő kötés bokaszalag rögzítő a térdig tartson, így rögzül biztonságosan a boka és az oldalsó szalagok. A lábnak ebben az első időszakban, legalább egy pár napon keresztül, maximális mértékű pihentetésre van szüksége, ha terheljük, a gyógyulás elhúzodhat.

 • Support Extra Rugalmas bokaszalag - Vivre
 • Bokarögzítő - Decathlon
 • Leghatékonyabb és legbiztonságosabb fogyókúrás termék
 • Vállízületi tünetek kenőcskezelés
 • A bokasérülés jellemzői | CsupaSport
 • A csípőízület csontritkulása

Amint a fájdalom és a duzzadás elmúlt, már lehet könnyebben eröltetni a bokát, tornáztatni. Ebben az időszakban fontos, hogy a szalagok teljes mozgástartományát használjuk, hogy ne merevedjenek be a szalagok. Erre többféle mozgást javasolnak, legegyszerűbb, ha alakzatokat és betűket írunk le a lábfejünkkel, ügyelve arra, hogy minden irányba alaposan kimozgassuk a bokát, ekkor nem kell megijedni a jelentkező fájdalomtól.

Bokarögzítő használatával sikeres a kezelés és megelőzhető az állapotromlás A traumás ellátás leggyakoribb szereplője a sérült boka, mivel a lábát többnyire mindenki aktívan használja, úgyhogy igen gyakran érintett ez a szervünk a balesetekben. A bokasérülések nagy hányadában pedig leginkább a külső rész érintett, mivel a járásnál, mozgásnál fogva leginkább az van kitéve a sérülés veszélyének. A bokaszalag szakadása lehet teljes, vagy részleges. Teljes szakadás estén műtéttel orvosolható a probléma, ilyenkor az orvos gyakorlatilag összevarrja az elszakadt szalagokat, s ezután hosszú lábadozási idő vár a betegre, mindenfajta terhelés kizárásával.

Ha bokaszalag rögzítő biztonságosan járunk, akkor is nagy figyelmet kell fordítani a teljes felépülésre, mielőtt visszatérnénk a testmozgáshoz, futáshoz, fokozatosan kell szoktatnunk az ízületeket a terheléshez.

Súlyosabb esetekben sokat segíthet a gyógytorna, de otthon is végezhetünk gyakorlatokat a boka nyújtására, erősítésére. Amennyiben a bokaszalag részlegesen vagy teljesen elszakad, gipsszel való rögzítésre, illetve műtétre is sor kerülhet.

bokaszalag rögzítő

A töréssel ellentétben ezek a sérülések nem láthatóak sima röntgenfelvételen, csak úgynevezett TV-képernyős készülékkel végzett vizsgálattal mutathatóak ki. Amennyiben gipszelésre kerül sor, fontos tudnunk, hogy a gipsz levételével nem ért véget a gyógyulás folyamata, ekkor kell csak igazán nagy figyelmet fektetnünk a boka tornáztatására, erősítésére, hiszen nem csak a sérült szalag, a körülötte levő izmok is beállnak a több hetes pihenő alatt.

bokaszalag rögzítő

Ficam, törés Ezeknél a sérüléseknél általában szemmel is látható, maradandó elváltozás áll be az ízületek illetve a csontok helyzetében. Ficamnál olyan durva károsító hatás jön létre, hogy a csontvégek elhagyják a kiszakadt izületi tokot - eredeti helyüket - és külső segítség nélkül ebben az úgynevezett rugalmasan rögzített helyzetben maradnak.

Bokaficam esetén a lábfej egy olyan szögben fordul ki, hogy az ízületet stabilizáló külső-belső szalagok túlnyúlnak, és ennek következtében részlegesen vagy teljes mértékben sérülnek. A kialakuló duzzanat és fájdalom általában arányosan mutatja a sérülés mértékét. Teendők a sérülést követő első napokban: Védelem: kerüljük a sérülés irányában történő mozdulatokat. Ha a fájdalom megengedi, nyugodtan járjunk rajta, erőltessük a normális járást, de ne terheljük túl.

Fontos, hogy ne próbáljuk a ficamot helyreállítani, röntgen felvétel és szakértelem nélkül ez lehetetlen! Ilyenkor bármilyen mozgatással csak súlyosbítjuk a dolgot.

 1. A bokarögzítő segít, ha fáj!
 2. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
 3. Béres Alexandra - Gyógytornász válaszol - Bokaszalag szakadás
 4. Thuasne Sport Bokarögzítő S - XL méretek - - Webáruház — Salus Gyógypont
 5. Hogyan lehet enyhíteni a láb ízületeinek duzzanatát
 6. Taloactive fűzős bokarögzítő - Actimove - Ergonomikus
 7. Részleges bokaszalag szakadásnál, ha fáj egy kicsit a bokám a rögzítő miatt,
 8. Külső bokaszalag szakadás

Törés esetén hasonló a helyzet: ne higgyük azt, hogy ha rá tudunk állni a lábunkra, az azt jelenti, nem tört el! Ez tévhit, sőt, a törött csont kezelés nélkül is fájdalommentessé válhat egy pár héten belül és az így figyelmen kívül hagyott sérülések komoly problémákat okozhatnak később.

 • Bokaszalag szakadás: Ezt tanácsolja a gyógytornász
 • A leggyakoribb bokasérülések | Házipatika
 • Csípő ligamentum kezelése
 • Kötőszöveti betegségek tünetei és szindrómái
 • Teendők bokasérülés esetén - Ultratiszató
 • A kefe kis ízületeinek ízületi gyulladása

Törés esetén általában műtétre is szükség van, néhány esetben elegendő a gipszrögzítés is, ezt a szakorvos határozza meg a készített röntgenfelvétel alapján. Ha műtétre kerül sor, természetesen az a leghosszabban elhúzódó kezelés, hiszen a beavatkozás után is szükség van pár hétig gipszre, majd a gipszlevétel után a fent leírtak szerint kell újra edzésbe hozni bokánkat, ezt semmilyen esetben sem szabad elhanyagolni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. A cikkben hivatkozott linkek:.

bokaszalag rögzítő